Sjalom

Op één van die dagen voor Pasen reisden wij af naar Israël het beloofde land, het land van melk en honing en met ons nog 33 andere discipelen. Niet op een gammele boot of over land zoals de Kruisvaarders maar heerlijk relaxt met het vliegtuig.

Via Istanbul reizen we naar Israël om te landen op de luchthaven van Tel Aviv en laat in de avond aan komen in Netanya. Nee echt niet wij hoeven geen slaapplaats te zoeken voor de nacht dat is geregeld ons bed is opgemaakt maar heel heel lang geleden was er een stel dat meer moeite had om een slaapplaats te vinden. Een nieuwe dag breekt aan en onze hoofd apostel zal ons brengen naar de opgravingen van Caesarea waar het enorme complex met aquaduct, Romeins theater en........het huis van Herodus heeft gestaan heel indrukwekkend en wat een bouwwerken, toch wel rare jongens die Romeinen om zo ver weg van huis met die hitte zoveel zware stenen op elkaar te stapelen. En de dag is nog lang niet om hé, nee hoor in de middag komen we aan in Nazareth, toen het dorp waar Jozef en Maria woonden en wanneer we uit de bus stappen geeft het een speciaal gevoel om hier te zijn het gevoel dat we nu echt in Israël zijn. De overblijfselen van de grotwoningen van beide jongelui waar ze toen hebben gewoond is bijzonder te noemen, vooral bij de grotwoning van Maria is het een echt stilte moment waar ieder met zijn of haar gedachte bezig is. We zien de Basiliek van de Aankondiging waar Maria hoorde dat zij een kind zou krijgen, jammer dat op zo een mooie en "heilige" plaats een lelijke betonnen kerk is gebouwd. En wederom is ons bedje gegarandeerd in een mooi hotel in Tiberias waar de chef van het restaurant denkt dat ik de baas ben van de groep discipelen, ik laat het maar zo maar dat is het niet want er is er maar één de "baas" en dat is die andere gast die Belgische hoofd apostel. We gaan varen (nee niet lopen) op het meer van Galilea ook wel het meer van Tiberias genoemd het meer waar Jezus een aantal wonderen verrichte, vermeerdering van de broden en vissen, ja zo een wonder zou nu ook welkom zijn gezien de prijzen die de uitbaters van de restaurants hanteren voor wel een héél eenvoudige lunch. Dan als makke schapen achter de hoofd apostel komen we aan in Kapernaum waar we de resten zien van het huis van Petrus.

Wat is onze chauffeur toch van buitengewone klasse met een rust die hem waarschijnlijk door hoger hand is opgelegd laveert hij ons tussen de mijnenvelden door zodat we veilig aankomen op de Golan Hoogvlakte. Slechts 60 kilometer verwijderd van van de hoofdstad van Sirië, Damascus kijken we mee met de mensen van de UN die het boeltje scherp in de gaten houden. En........weer terug naar beneden om vervolgens een bezoekje te brengen aan een grote Kibboets waar iedereen alles met elkaar deelt, geen gek idee maar of het onze stijl is? Dicht bij de Kibboets zijn de plaatsen waar ritueel gedoopt (onderdompeling) wordt en ik heb het vage vermoeden dat er iets staat te gebeuren bij een paar van onze discipelen of........nee toch niet het wordt op het laatste moment afgelast.

Een Nieuwe dag een nieuw geluid Sjalom, we gaan op weg naar Bethlehem door de Jordaan vallei met kilometers en kilometers elektronisch hekwerk met de grens van Jordanië, op een weg waar links en rechts Palestijnen wonen alleen........de weg is van Israël en daar mogen de Palestijnen niet op, bizar?, ach het is niet anders het zal zo moeten zijn. Verder verder en verder we moeten naar Bethlehem de Palestijnse stad aan de Westelijke Jordaanoever, de stad waar Jezus is geboren, de stad die nu een soort vesting is en voor bepaalde mensen verboden terrein is want de meters hoge muur met controle posten zorgen ervoor dat alleen "goed" volk passeert. Jozef en Maria hadden daar geen last van, hun ezeltje wist zonder navigatie en zij zonder i-phone de stad feilloos te bereiken en wij?, wij worden voor onze kribbe afgezet en bezoeken daarna de geboorteplek die in mijn ogen toch wel ontheiligd wordt door de mensenmassa die door elkaar krioelt en waar je vooral rustig en kalm moet blijven al valt dat echt niet mee. Ook wij slapen een paar nachten in Bethlehem, waar is ons hotel de discipelen een levendige handel  beginnen in koelkastjes, leasen, lenen verplaatsen alles is geoorloofd.

En dan.......vanuit Bethlehem rijden we naar Jeruzalem om daar het monument Yad Vashem te bezoeken, hier wordt de herinnering aan de holocaust op indrukwekkende wijze levend gehouden, Michel vertelt vlak voor aankomst zijn aangrijpende verhaal (dit verhaal komt als een andere "belevenis" te lezen op C'est la vie), een verhaal waar je héél stil van wordt en "mooi" aansluit op het bezoek aan Yad Vashem.

Op de vroege vrijdag staan we mede door de frisse wind met kippenvel op het lijf en waar al was het maar voor even een winterjas lekker op het lijf zou zijn toch te genieten van het prachtige uitzicht vanaf de Olijfberg. Want daar is dan het plaatje wat we zo graag willen zien het uitzicht op de Heilige stad Jeruzalem met de bekende gouden koepel met pal ernaast de Al-Aqsa moskee. En........ja het is eigenlijk te veel om op te noemen wat er allemaal te zien en te beleven is, alle Bijbelse plekken de oergezellige oude binnenstad en, als ik dan toch een paar hoogtepunten mag noemen zonder al het andere moois tekort te doen is het zeker het smalle straatje met zijn stenen traptreden de Via Dolorosa (de Kruisweg van Christus) waar hij drie keer is gevallen, daar op die treden even stilstaan geeft een bijzonder gevoel.

Sjalom, welkom bij de klaagmuur. Jawel daar is ie dan, maar let op hé daar kom je niet zomaar bij nee joh dat is net zoals op het vliegveld, je wordt uitgebreid gecontroleerd tasje in de scanner en zorgen dat je geen scherpe voorwerpen bij je hebt maar dan.......daar zijn ze dan de klagers en klaagsters, links mannen en rechts de vrouwen waar de vrouwen in de absolute meerderheid zijn om te klagen. Orthodoxe Joden met pijpenkrullen en beren hoeden op het hoofd, grote baarden en gekleed in glansjassen en ook "andere" Joden alleen met een keppeltje op wat een schitterend geheel. Ik heb een Orthodox mannetje in het vizier en probeer die in mijn camera te vangen maar helaas dat lukt effe niet ik ben te traag en het mannetje maakt wegwerp gebaren naar mij, ik steek mijn hand op dat ik het begrijp en breek de sessie af, jammer maar ja het mannetje was al een tijdje aan het klagen.

Fris is het en fris blijft het in Bethlehem maar vandaag zoeken we de warmte op en via de vindplaats van de Dode Zeerollen komen we bij de hoog gelegen citadel van Massada om vervolgens tot rust te komen in de Dode Zee wat echt wel nodig is want na weer een intensive dag zingen de benen inmiddels het Halleluja. En dan op de voorlaatste dag doen we Tel Aviv aan, voor ons niet meer dan aardig maar.......wel Napolion gezien in levende lijve en wat was hij goed in zijn vele gedaantes.

Deze spirituele, culturele reis naar Het Beloofde Land zal ons nog lang bij blijven mede door onze zuster en broeder discipelen, leuk om te zien hoe jong en oud gelovig of niet gelovig Belg of Nederlander met elkaar om gaat.