En zie het geschiede in die dagen........

dat we op een kerstdag in de late namiddag zomaar een vlinder zien vliegen, zenuwachtig niet wetende welke richting op te vliegen, angstig voor al het bewegende volk onder hem, angstig voor al het geluid, angstig voor........ .

En het geschiedde in die dagen dat het de laatste dagen van december waren en  ook bijna het jaar weer voorbij was. En in die dagen is het bijna altijd zo dat de herinneringen van afgelopen jaar naar boven komen maar ook momenten van vroeger tijden, tijden die nu in onze beleving altijd beter waren dan de hedendaagse. Maar is dat echt zo is het reëel om deze gedachten gang te volgen of zou het zo kunnen zijn dat we de beelden van vroeger idealiseren? In mijn "belevenis" is het echter wel zo dat ik die herinneringen aan vroeger koester en wanneer ik daar aan terug denk een warm gevoel krijg. Het warme gevoel wat ik krijg als ik denk aan het kerstbomen roven, het oliebollen bakken van onze Pa die als een magiër bakken en schalen vol met zijn specialiteit stond te bakken met of zonder verrassing er in (bolletje wol of kurk of........), het vuurwerk en als klap op de vuurpijl de meters hoge kerstboom brandstapel op het schoolplein. Op één januari wenskaartjes wegbrengen voor Opa en Oma om dan met zus en broers hiermee een aardig begin kapitaaltje bijeen te vergaren, stuivers, dubbeltjes en soms een heel kwartje wat waren wij rijk op zo een dag.

En het geschiedde in die dagen dat de gedachte terug ging naar afgelopen jaar, het jaar waarin heel veel gebeurde het jaar waarin wij die vlinder zagen vliegen angstig niet wetende wat te doen, nu zagen we deze vlinder weer maar nu héél anders hij was veel rustiger hij deed weer zijn normale ding en vloog vol gratie alsof hij wilde zeggen, kijk hier ben ik weer ik ben niet bang ik ben wie ik ben en dat wil ik laten zien. En Plots terwijl we daar naar dit wonder staan te staren komt er een tweede vlinder bij en samen maken zij er voor ons een feestje van, vliegen met elkaar rustig de toekomst in met één doel geen angst geen onzekerheid, alleen maar positieve dingen, en zo vliegen ze samen verder met steun van iedereen en alles om hen heen.

 

En het geschiedde in die dagen dat alle mensen goede voornemens uitspraken met heel veel goede bedoelingen en een paar van die goede voornemens zouden dan kunnen zijn:

Zullen we niet op ons toetsenbordje tegen elkaar zeggen dat we elkaar aardig of niet aardig vinden maar zullen we dat zeggen als we tegenover elkaar staan, zullen we geen icoontje met een paar lippen een lach of een hartje intoetsen maar gewoon lachend de ander een echte zoen geven en zeggen........ik hou van jouw?